Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Bratislava Live | Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24


Dnes je 25. 4. 2019, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Expedicia  Za polárny kruh 2016
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
ATELIER MAJKO
Označenie inzercie
Vysivanie na textil
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
Karol Voltemar  - cesta okolo sveta na bicykli
Označenie inzercie
Bratislava na fotografiách
Označenie inzercie
Videá

Pekári sa po štyroch rokoch konečne dočkali. Vláda upravuje zákon o cenách.

Agentúra Nextina  |MM|  Bratislava, 9. apríla 2019 – Slovenskí pekári hovoria o malom víťazstve. Národná rada SR schválila poslaneckú novelu zákona o cenách, ktorá sa zrodila z iniciatívy predsedu Výboru pre pôdohospodárstvo Petra Antala. Na základe nej získalo Ministerstvo pôdohospodárstva SR kompetenciu záväzne stanovovať ekonomicky oprávnené náklady na určené druhy potravín, čím sa zabráni ich predaju pod výrobné náklady. Upravené znenie zákona má začať platiť už v máji tohto roka. 

 

Od roku 2015 sme pravidelne volali po aktualizácii tohto zákona a sme radi, že novela bola schválená. Pekári sa totiž pri rokovaniach prevažne so zahraničnými obchodnými reťazcami dlhodobo stretávajú s ignorovaním svojich výrobných nákladov a pre zaistenie odbytu často pod tlakom pristupujú pri predaji základných pekárenských výrobkov, tradičného rožka a chleba, na také cenové podmienky, ktoré nepokrývajú ani náklady na ich výrobu. Preto vítame fakt, že oprávnenie určovať ekonomicky oprávnené náklady bude v kompetencii rezortu pôdohospodárstva ako nezávislého orgánu,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. 

 

Stanovenie minimálnych ekonomicky oprávnených nákladov môže čiastočne potlačiť zneužívanie dominantného postavenia reťazcov na trhu. Podľa pekárov taktiež zrovnoprávňuje všetkých odberateľov a zabraňuje odlišným nákupným cenám u obchodníkov. Obchodníci tak budú musieť o zákazníka zabojovať aj inak, ako len tvrdým tlakom na svojich dodávateľov v podobe zníženia odkupných cien. 

 

Ekonomicky oprávnené náklady boli naposledy aktualizované v roku 2017, avšak ich analýza sa zrodila z iniciatívy Únie priemyselných pekárov a výsledný dokument, napriek tomu, že bol vypracovaný Výskumným ústavom ekonomiky poľnohospodárstva a pôdohospodárstva, nemal všeobecne záväzný charakter. Oficiálne a záväzné určenie ekonomicky oprávnených nákladov môže zásadným spôsobom zlepšiť postavenie potravinárov v potravinovom reťazci, keďže dohoda o cene pod ekonomicky oprávnenými nákladmi je v zmysle nového zákona o neprimeraných podmienkach výslovne zakázaná a je považovaná za nekalú obchodnú praktiku,“ dodala Tatiana Lopúchová.

 

Podľa pekárov sú oba právne predpisy – novela zákona o cenách v spojení s nedávno prijatým zákonom o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami s rovnakým dátumom účinnosti od 1. 5. 2019 – vzorom aj pre ostatné krajiny v rámci EÚ, ktoré to so zlepšením postavenia potravinárov v potravinovom reťazci myslia skutočne vážne.

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Bottom panel

© bratislavalive všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na bratislavalive.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign